1. Blogs
  2. Padomi, kas noderēs dodoties pārgājienos

Padomi, kas noderēs dodoties pārgājienos

Publicēts: 21.10.2015

Spirgta rudens zemes dvaša, zeltainas koku lapotnes, krītošu ozolzīļu lietus un prieks, kas rodas pēc pieveikta ceļa – gada krāšņākajā laikā, pārgājienu sezonai ritot pilnā sparā, piedāvājam padomus ikvienam, kurš gatavs pamest pilsētas mūrus, lai izbaudītu lielisku dienu svaigā gaisā, aktīvi atpūšoties dabā.

  • Ja pārgājienā dodieties pirmo reizi, iesakām izvēlieties pieredzējušu gājiena sabiedroto vai pievienoties grupai, lai dotos pārgājienā kopā ar profesionālu vadītāju. Gandrs ik mēnesi rīko aizraujošus pārgājienus dabā nelielām gājēju grupām. Uzziniet vairāk šeit.
  •  Piemērojiet savām spējām un interesēm atbilstošu pārgājiena maršrutu. Izvērtējiet tādus faktorus kā pārgājiena garums, reljefs, vai dosieties pārgājienā kopā ar bērniem, kas jūs interesē vairāk – upes, jūra, meži, floras vai faunas vērošana. Sākotnēji iesakām izvēlēties tādu dienā mērojamo distanci, kas nav garāka par 15 km.
  • Pārgājienu ekipējumu ņemiet līdzi ar apdomu. Dodoties pārgājienā, ņemiet līdzi tikai pašu nepieciešamāko, lai nesamais uz muguras nekļūtu par nogurdinošu nastu un ļautu izbaudīt pašu gājienu. Pamata lietas, kas nodrošinās komfortu un drošību pārgājienā ārpus iemītām tūristu takām, ir: karte, kompass vai alternatīva navigācijas ierīce, papildu apģērba kārta, pieres lukturis, pirmās palīdzības aptieciņa, sērkociņi, nazis, ēdiens.
  • Padomājiet par pārgājienam atbilstošu mugursomu. Atbilstošs mugursomas izmērs nedēļas nogales pārgājienam (1-3 dienas) ir 35 – 50 litri. Piepildot mugursomu, pievērsiet uzmanību tam, lai smagākās lietas ievietotu somas vidējā daļā, tādējādi noslodze būs lielāka uz gurniem, bet vieglāka plecu daļā, saglabājot somas pārnēsāšanu ergonomisku. Atrodiet savu mugursomu.
  • Izvēloties pārgājiena apģērbu, nenoliedzami svarīgs ir pamata slānis – ķermenim pieguļoša termoveļa. Ieteicams izvēlēties nevis kokvilnas, bet tehnisku apģērbu, kā mitruma uzsūcošu poliesteru vai īpaši apstrādātu vilnu. 
  • Tikpat nozīmīgs ir arī apģērba otrais slānis, kam jābūt komfortablam, pēc iespējas vieglam un ātri žūstošam. Šiem noteikumiem atbilst flīsa jakas/ džemperi, kas ātri žūst un nodrošina siltu un patīkamu sajūtu. 
  • Bikses ieteicams izvēlēties, ņemot vērā laikapstākļu specifiku. Gandra klientu vidū iemīļotas ir izturīgās zviedru zīmola Fjallraven pārgājienu bikses, kas izgatavotas no izturīga, vēju aizturoša un mitrumizturīga G-1000® materiāla, turklāt tas ir ātri žūstošs, kā arī impregnējams gadījumos, ja laikapstākļi solās būt ar īpaši augstu mitruma pakāpi. 
  • Jaka. Latvijas rudens – ziemas sezonas apstākļiem piemērotākās būs jaunāko tehnoloģiju veidotas, specializēta membrānmateriāla jakas, kuras ir mitrumizturīgas vai ūdeni atgrūdošas, kā arī vēju necaurlaidīgas un elpojošas. 
  • Apavi. Rudens – ziemas pārgājienu sezonai vispiemērotākie būs izturīgi zābaki, kas papildināti ar ūdensnecaurlaidīgu un elpojošu membrānmateriālu.  Uzmanīgi pārliecinieties par apavu piemērotību kājas izmēram – ņemot vērā faktu, ka kājas laukums palielinās, ilgstoša gājiena laikā, izvēlieties apavus tā, lai, ievelkot tajos kāju, no īkšķa līdz zābaku purngalam paliktu aptuveni 1 cm liela atstarpe. Ieteicams apavus uzmērīt, tajos ievelkot zeķes, ar kurām plānojiet doties pārgājienā. 
  • Zeķes. Izvairieties no kokvilnas materiāla, jo tam nepiemīt mitruma pārvadošās īpašības, turklāt tas var izraisīt ātrāku kāju noberšanos, kas pārgājienu padarīs nepatīkamāku. Iesakām izvēlēties īpaši veidota sintētiska materiāla zeķes vai zeķes, kuru sastāv apvienota dabīga vilna ar sintētiska materiāla piejaukumu, kas piešķir zeķēm lielisku siltumizolāciju un elastību. 

Un visbeidzot - saudzējiet dabu. Lai dabā justos gaidīti, vadieties pēc pavisam vienkārša principa – neatstājiet pēdas dabā - ne pārtikas iesaiņojuma papīrus, ne iztukšotas dzērienu pudeles, pat ne apelsīnu vai banānu mizas. Un ejiet vienu soli tālāk – paceliet nomesto konfekšu papīru, ko kāds aiz sevis atstājis, un redzēsiet – jūs pavadīs gandarījuma sajūta, ka esiet darījuši labu.  

Citas ziņas
ka-pareizi-izveleties-ziemas-sporta-veidu-ekipejumu

Kā pareizi izvēlēties ziemas sporta veidu ekipējumu

09.02.2015
Šajā rakstā uzzināsiet, kas ir galvenie kritēriji, pēc kuriem noteikt tieši jums piemērotāko kalnu slēpošanas, snovborda vai distanču slēpošanas inventāru. Kā pareizi izvēlēties kalnu slēpošanas ekipējumu Noteicošie parametri ir slēpes garums, rādiuss...

Lasīt tālāk

izvelieties-piemerotus-dublusargus-un-parvietojieties-ar-velosipedu-erti-gada-mitraja-laika

Izvēlieties piemērotus dubļusargus un pārvietojieties ar velosipēdu ērti gada mitrajā laikā

30.09.2014
Velosipēdu dubļusargi ir svarīgs velo piederums mitrā laikā. Pārsvarā tie tiek veidoti no plastikāta. Dubļusargus var iedalīt divās kategorijās: ātri uzstādāmi / noņemami - galvenokārt kalnu velosipēdiem un paredzēti, lai samazinātu iespēju sasmērēt apģērbu...

Lasīt tālāk

padomi-ka-izveleties-piemerotus-apavus-pargajieniem-trekingam-klinsu-kapsanai-un-alpinismam

Padomi – kā izvēlēties piemērotus apavus pārgājieniem, trekingam, klinšu kāpšanai un alpīnismam

08.07.2014
Kādi apavi atbilst jūsu iecerēm? Pērkot apavus, visbiežāk uzdotais pircēju jautājums ir: ‘’Kuri ir man piemērotākie zābaki?’’ Šis nav viennozīmīgs jautājums, jo to ietekmē daudzi dažādi faktori. Kādam mērķim jūs apavus izvēlaties? Ir ražotāji, kas...

Lasīt tālāk