1. Blogs
  2. Padomi – kā izvēlēties piemērotus apavus pārgājieniem, trekingam, klinšu kāpšanai un alpīnismam

Padomi – kā izvēlēties piemērotus apavus pārgājieniem, trekingam, klinšu kāpšanai un alpīnismam

Publicēts: 08.07.2014

Kādi apavi atbilst jūsu iecerēm?

Pērkot apavus, visbiežāk uzdotais pircēju jautājums ir: ‘’Kuri ir man piemērotākie zābaki?’’ Šis nav viennozīmīgs jautājums, jo to ietekmē daudzi dažādi faktori.

Kādam mērķim jūs apavus izvēlaties?

Ir ražotāji, kas iedala savu produkciju A, B, C un D kategorijās, piemēram, pēc šādas sistēmas tiek klasificēti Gandrā pieejamie Hanwag apavi. A kategorijas apavi ir pārsvarā viegli un ļoti plastiski. Šie zābaki un kurpes ir radīti viegla līmeņa aktivitātēm, piemēram, ceļošanai, soļošanai vai apavu lietošanai ikdienā. B kategorijas apaviem ir cietāka zole, kas radīta garākiem pārgājieniem un vieglas pakāpes trekingam. C kategorijas zābaki ir piemēroti lietošanai ar dzelkšņiem un ir paredzēti garākam trekingam pa nelīdzenu virsmu, nesot smagu mugursomu. D kategorijā ietilpst alpīnisma zābaki, kas ir pilnībā savienojami ar dzelkšņiem un ir paredzēti ledājiem, kalnu kāpšanai un alpīnismam.

Apavus var klasificēt arī pēc aktivitātes veida – kam tie paredzēti. Šī uzskatāma par ļoti lietderīgu un precīzu klasificēšanas metodi, jo apavu forma, materiālu dažādība un konstrukcija tiek veidota atbilstoši aktivitātei, kurai apavi būs paredzēti. Piemēram, zābakiem, kas paredzēti kāpšanai pa klinšainiem apvidiem, ir šaurāka forma un krasi citāds dizains, nekā trekinga apaviem – neskatoties uz to, ka abi šie apavu veidi iedalāmi C kategorijā.

Iešanai pa takām un ceļošanai (A kategorija)

Apavi paredzēti pilsētai, ceļošanai, asfalta un grants ceļiem un takām. To īpašības ir vieglums, ērtums, laba klimata kontrole. Tajā pašā laikā tie ir ļoti stabili un izturīgi, pateicoties nostiprinājuma konstrukcijai.

Vieglas pakāpes trekingam (A/B un B kategorija)

Šie apavi ir veidoti pārgājieniem un veiklas pakāpes trekingam, pārvietojoties ar vieglu mugursomu. Šo apavu raksturojošās īpašības ir vieglums, ērtas zoles un kurpju virsma ar plastisku konstrukciju. Tie ir stabili un izturīgi, pateicoties īpašajai nostiprinājuma konstrukcijai.

Trekingam (B/C kategorija)

Ideāli piemēroti apavi šauriem, dubļainiem ceļiem, meža takām, oļu takām vai vieglām kalnu trasēm. To raksturojošās īpašības ir ciets, paaugstināts potītes segums un rievota zole, kas veicina plastisku pēdas kustību.

Kāpšanai klinšainos apvidos (C un C/D kategorija)

Apavi paredzēti šaurām takām akmeņainos apvidos, izaicinošām kalnu trasēm, oļu ceļiem, sniegam un ledum. To īpašības ir ciets augstais potītes segums ar īpaši stipru zoles konstrukciju, kas paredzēta dzelkšņu lietošanai.

Alpīnismam (D kategorija)

Apavi paredzēti grūti ejamām, stāvām un klinšainām vietām ar oļu, sniega un ledus segumu. Tos raksturo izturīga, no ādas veidota virsma, stīvināts materiāls potītes segumam un īpaši apstrādāta zole, kas ir piemērota dzelkšņiem.

Atšķirīga ir ne tikai apavu forma, uzbūve un zole, bet arī polsterējums. Piemēram, apavi, kas domāti kāpšanai pa klinšainām vietām, ir mazāk polsterēti, lai nodrošinātu lielāku precizitāti kāpjot, savukārt trekinga vai vieglā trekinga zābaki ir ar pamatīgu polsterējumu, maksimāli ērtas pārvietošanās nodrošināšanai.

Cik labā fiziskā formā Jūs esat un cik liela ir Jūsu pieredze?

Izvēloties apavus, vieta, kur jūs tos izmantosiet, spēlē galveno lomu, taču laba fiziskā forma un pieredze ir tikpat izšķirīgi faktori. Bieži klienti jautā kalnu pavadoņiem: ’’Kāpēc mums ir jāvelk šie smagie zābaki, kamēr jūs valkājat vieglus apavus?’’ Tas tā ir, jo kalnu pavadoņiem ir ļoti laba fiziskā sagatavotība, viņi ir spēcīgi, kā arī sasnieguši tādu profesionālisma pakāpi, ka viņiem nevar nejauši paslīdēt kāja, tādēļ vieglu apavu nēsāšana nesagādā problēmas. Drošība vienmēr ir pirmajā vietā, tāpēc jebkādu šaubu gadījumā jums vienmēr vajadzētu izvēlēties visstabilākos apavus.

Cik smaga ir Jūsu mugursoma?

Ir milzīga atšķirība, vai dodaties triju nedēļu garā trekingā Nepālā ar 20 kilogramus smagu mugursomu, vai pārgājienā Bavārijas Alpos ar neliela izmēra mugursomu, kas sver 5 kilogramus. Svarīgs ir ne tikai zoles stingrums un tās liekšanās spēja, bet arī pati zābaka uzbūve. Garākiem pārgājieniem ar smagākām mugursomām iesakām stingrākus zābakus no trekinga kategorijas, savukārt dienas pārgājieniem ar vieglu mugursomu piemērotāki būtu apavi no vieglā trekinga kategorijas.

Kādi laikapstākļi ir gaidāmi? Un vai Jūs spēsiet zābakus pa nakti izžāvēt?

Apavi ar Gore-Tex membrānu

Gore-Tex® apavi ir ne tikai ūdensizturīgi un elpojoši, tie arī ātri žūst. Tātad tie noteikti ir pirmā izvēle vairāku dienu trekingam, alpīnismam pa ledājiem, lietainam laikam, purvainiem apvidiem un kalnu kāpšanai pa sniegotiem apvidiem īpaši tajos gadījumos, ja nav nekādu iespēju pa nakti zābakus izžāvēt. Pat tad, ja tikai periodiski saskaraties ar šāda veida apstākļiem, jums vajadzētu apsvērt Gore-Tex® apavu iegādāšanos.

Atcerieties, ka Gore-Tex® membrānu nevajadzētu noturēt par apava virsmu. Gore-Tex® apavi ir pieejami kopā ar ādas vai Cordura® apavu virsmām.

Gore-Tex® membrāna ir iestrādāta oderē. Principā tas ir ļoti izturīgs, sintētisks un ātri žūstošs audums.

Apavi ar ādas oderi

Ādas oderes priekšrocība ir tāda, ka tā labāk pielāgojas pēdas formai. Daudzi kalnos kāpēji izvēlas baudīt komfortu, ko sniedz blīva, stingra ādas apdare, kas nodrošina patiesas ērtības. Tomēr ādas apavi nav pilnībā ūdensnecaurlaidīgi pat tad, ja tie tiek labi aprūpēti un kopti. Tādēļ tos labāk nēsāt sausā laikā vai arī tad, ja ir iespēja apavus izžāvēt pa nakti.

Citas ziņas
padomi-ka-pasargat-savu-velosipedu-un-ka-to-atgut-zadzibas-gadijuma

Padomi, kā pasargāt savu velosipēdu un kā to atgūt zādzības gadījumā

13.06.2014
Ik pārdienas publiskajā telpā iespējams sastapt ziņojumus par nozagtu velosipēdu meklējumiem - līdz ar velosipēdistu skaita strauju pieaugumu, arvien aktuālāka kļūst velo zādzību problēma. Katram riteņbraucējam būtu lietderīgi zināt – ne tikai kā nosargāt...

Lasīt tālāk

uzzini-par-nujosanas-prieksrocibam-un-iepazisties-ar-komperdell-jauno-kolekciju

Uzzini par nūjošanas priekšrocībām un iepazīsties ar Komperdell jauno kolekciju

27.06.2013
Salīdzinot ar parastām pastaigām, nūjošanas laikā ik uz soļa tiek pielietots paaugstināts spēka apjoms. Nūjojot tiek izmantota liela daļa ķermeņa muskuļa grupu ar lielāku intensitāti nekā vienkārši ejot. Tādējādi tiek stimulēti gan krūšu muskuļi, gan...

Lasīt tālāk

3-in-1-jakas-perfekts-risinajums-neprognozejamiem-laika-apstakliem

3 in 1 jakas – perfekts risinājums neprognozējamiem laika apstākļiem

08.02.2012
Ārā valda laika apstākļi, kad īsti nevar prognozēt, kādi tie būs pēc minūtes? Ir paredzētas sportiska rakstura aktivitātes, bet negribas ņemt līdzi liekas mantas un apģērbu? Labi zināms ir fakts, ka vairāku slāņu veidošana apģērbā ir viens no veidiem...

Lasīt tālāk